ხრწნის პროცესები
ცოცხალი ორგანიზმები გარემოდან იღებენ ნივთიერებებს ზრდისთვის და სხვა პროცესებისთვის.
ეს ნივთიერებები ბოლოს ისევ გარემოს უბრუნდება ნარჩენი პროდუქტების სახით, როგორიცაა: ნახშირორჟანგი და შარდი, ან ორგანიზმთა სიკვდილის შემდგომ, გახრწნის შედეგად წარმოქმნილი ნივთიერებები.
მიკროორგანიზმები, როგორიცაა ბაქტერიები და სოკოები შლიან (მოინელებენ) ნარჩენ პროდუქტებს და მკვდარ ორგანიზმებს. მათ რედუცენტები ეწოდება.
ხრწნის პროცესი თბილ და ტენიან გარემოში უფრო სწრაფად მიმდინარეობს. ბევრი მიკროორგანიზმი ჟანგბადით მდიდარ გარემოში უფრო აქტიურია.
რედუცენტების როლი მნიშვნელოვანია: ისინი შლიან მკვდარ ორგანიზმებს და გამოათავისუფლებენ ნიტრატებსა და სხვა მინერალებს, რომლებიც ნიადაგს შეერევა. ეს ნაყოფიერებას უნარჩუნებს ნიადაგს და ხელს უწყობს მცენარეთა ზრდას, მცენარეები კი საკვებით უზრუნველყოფენ ცხოველებს.
როდესაც ეკოსისტემაში ყველა ნარჩენი პროდუქტი და მკვდარი ორგანიზმი დაიშლება და გადამუშავდება, ამით დასრულდება მცენარის მიერ შთანთქმული საწყისი ენერგიის გადაცემის (ტრანსფერის) სრული ციკლი.
მიკროორგანიზმების უნარს – გახრწნან და დაშალონ ნარჩენები, ადამიანი საკუთარი მიზნებისთვის იყენებს.
მიკროორგანიზმებს იყენებენ ჩამდინარე წყლებში მოხვედრილი ყოფითი ნარჩენების დასაშლელად გამწმენდ ნაგებობებში.
მიკროორგანიზმები შლიან მცენარეთა ნარჩენებს კომპოსტში. ამის შემდეგ უკვე შეიძლება "გადამუშავებული" კომპოსტის სასუქად გამოყენება ნიადაგის განოყიერების მიზნით. |